Møbeldesignere har været med til at sætte dansk design på verdenskortet. Vi har haft mange fremtrædende personligheder, som har givet et kendskab til de danske kvaliteter.

Designerfokus har derfor set nærmere på en række af vores bedste danske møbeldesignere. Personer der har bidraget med gode møbler og fremmet dansk design.

De bedste danske møbeldesignere gennem tiderne

Danmark har haft mange dygtige møbeldesignere gennem tiderne og vi ser her nærmere på en række af de mest fremtrædende.

Arne Jacobsen (1902 – 1971)

Arne Jacobsen er nok den mest kende møbeldesigner i Danmark og manden bag en lang række moderne produkter.

Han var med til at indføre modernismen og blev internationalt kendt for følgende stole:

  • Ægget
  • Svanen
  • Myren
  • Syveren

Han blev uddannet kunstakademiet i København og var ligeledes professor. En legendarisk person som har fremmet kendskabet til Danmark og vores designs.

Ægget og Serie 7

Af Arne Jacobsen

Når snakken falder på designmøbler med danske rødder, vil de fleste nok sige Ægget som det første. En af de mest kendte og udbredte stole fra Arne Jacobsen.

Serie 7 kom kort efter hans gennembrud med stolen Myren. Serie 7 er den bedst sælgende, af alle hans smarte stole. Man kan altid diskutere hvilke værker der er bedst eller mest kendt. Om det er Ægget, Svanen, eller Serie 7.

Man kan derimod ikke diskutere af Serie 7 stolen er dyrere og den bedst sælgende af de 3. Det var i forbindelse med indretningen af Royal Hotel København at Serie 7 og Ægget blev produceret. Det skete tilbage i 1955 og stolene har derfor snart 60 års jubilæum.

Piet Hein (1905 – 1996)

Piet Hein var en dansk digter og designer, der levede i lang tid. I modsætning til andre designere, blev han over 90 år.

Han var omgivet af store danske personligheder som Niels Bohr og Karen Blixen.

Han voksede op i København som de fleste store personer fra dengang. Han har bidraget med mange digte og matematiske kunnen, men har ligeledes bidraget med borde og lysestager.

Det betyder at du nu kan finde Piet Hein borde, lysestager, lamper og borde.

Børge Mogensen (1914 – 1972)

Børge Mogensen er en møbeldesigner der døde et år efter Arne Jacobsen. Han havde sit fokus på kvalitetsmøbler, der forenede det praktisk og enkle i møblerne.

Han var som leder i FDB meget mere end det og en rigtig produktiv designer, dog uden samme internationale gennembrud.

Den spanske stol

Af Børge Mogensen

Vi slutter af med et værk af Børge Mogensen; den spanske stol. Den har en meget gammeldags facon og er designet med inspiration i Børge Mogensens rejse til Spanien i 1958.

De almindelige armstole i det spanske blev en inspirationskilde til denne variant, hvor de simple linjer blev toneangivende. Det fantastiske ved den spanske stol er, at den kombinerer det robuste og æstetiske, med det komfortable og behagelige.

Det gør den til et perfekt valg i mange danske hjem.  Hvis du vel og mærke har økonomien til den. Du kan nemlig forvente den vil koste helt op mod 17.000 kroner online.

Poul Henningsen (1894 – 1967)

Poul Henningsen var ikke en decideret møbeldesigner, men havde sit fokus på belysning. Han var uddannet arkitekt og samarbejdede meget med Louis Poulsen.

Det medførte en lang række smarte designer lamper, som var kendetegnet ved pæne former og god funktionalitet.

PH-lampen fik med det geniale skærmsystem en guldmedalje ved Verdensudstillingen i 1925. Alle hans designer lamper er kendetegnet ved tidløse designs. Han er specielt anerkendt for disse to varianter:

  • PH-lampen
  • Koglen

Hans J. Wegner (1914 – 2007)

Hans Jørgensen Wegner var en dansk-tysk arkitekt og møbelarkitekt. Han studerende på kunsthåndværkerskolen i København og er bl.a. blevet meget kendt for Kinastolen og Y-stolen.

Y-stolen

Af Hans J. Wegner

Y-stolen er et andet meget velkendt designermøbel. Værket er af Hans J. Wegner, der var en anden af vores kendte designere.

Y-stolen har ikke fået sit navn uden grund. Ryglænet er nemlig formet som et Y og den er hurtigt blevet anerkendt for dens enkle og stilrene form. Specielt til spisebordet, er det et oplagt valg, hvis du har pengepungen i orden.

Y-stolen har en forhistorie der går tilbage til 1949, hvor den blev designet, selvom produktionen først blev startet i 1950. Det er Hans J. Wegners mest solgte stol og det bekræfter bare, at det hører til blandt de mest kendte designmøbler fra Danmark.

Med årene er stolen kommet i flere varianter, hvor farverne, ryglænets størrelser mm. er blevet finjusteret. På den led rammer Y-stolen langt flere behov og ønsker i markedet.

Dansk møbeldesign på den internationale scene

Man kan altid diskutere hvilke danske designere der har haft den største indflydelse på vores virke, på den internationale scene.

Hvad der er utvivlsomt er at ovenstående personer har bidraget stort til dansk møbeldesign og dets udvikling.

Dansk møbeldesign er generelt langt fremme og det er ikke kun møbelbranchen der har fået glæde af det. Dansk design har som helhed fået glæde af de afledte effekter.